Jean Pierre Cassigneul (1935)

Vrouwen en bloemrijke zomertuinen: dat zijn de favoriete onderwerpen van Jean-Pierre Cassigneul. De vrouw speelt een allesoverheersende rol in zijn werk. Of zoals de beroemde kunsthistoricus Roger Passeron het omschrijft: ‘Vrouwen zijn de bestaansreden (raison d’etre) van zijn kunst.’ Van de meer dan 350 lithografische werken die Cassigneul heeft gemaakt, zijn er slechts zes waar geen vrouwenfiguur op staat.

De kunstenaar weet hen op een verleidelijke manier te portretteren, vaak alleen, en profiel, en met een serieuze, bijna sobere uitdrukking. De fascinatie voor vrouwen begint waarschijnlijk in zijn kindertijd.

Het huis van Cassigneul was regelmatig gevuld met mooie modellen omdat zijn vader een beroemde couturier was. Op z’n 13e won Cassigneul een wedstrijd voor zandkunst.

Terwijl zijn leeftijdgenoten zich voornamelijk storten op het maken van zandkastelen, creëerde Cassigneul een schilderij waarop een naakte dame liggend poseert.

Overigens heeft Cassigneul in zijn werk weinig naakte vrouwen gemaakt.Hij heeft er een voorkeur voor hen in mooie kleding te portretteren, met grote hoeden en het liefst in kleur. Opvallend in zijn werk zijn de expressionistische invloeden van kunstenaars als Van Dongen, Bonnard en Vuillard uit het begin van de 20ste eeuw. Cassigneul heeft zijn hele leven succes gehad.

Hij hield zijn eerste tentoonstelling op z’n 17e, studeerde aan de Ecole des Beaux Arts en had vanaf 1965 een jarenlang contract met de Gallerie Bellechasse in Parijs. Sindsdien heeft hij overal in Europa, Japan en de Verenigde Staten geëxposeerd. Zelf zegt hij over zijn onderwerpkeuze: ‘Vrouwen en tuinen, die twee onderwerpen zijn een natuurlijk keuze voor mij.

Ze zullen vast en zeker te maken hebben met mijn kindertijd en mijn achtergrond. Maar belangrijkste is: ik vind het leuk om vrouwen te tekenen, en tuinen, en vrouwen in tuinen.’

Kunstwerken